Kitap Önerileri

     Okunduğu zaman hafızada iz bırakacak tarzdan kitapları derlemeye çalıştım umarım beğenirsin :)

    *Ek olaraktan sadece bunlarla sınırlı değiliz, daha birçok kitap var seninle paylaşmak istediğim sadece önce hangisinden bahsetmeli ona karar veremiyorum :) Ara sıra tekrar gel fırsat buldukça yeni eklemeler yapacağım buraya. Ek olarak önermek istediğin kitaplar olursa yorum yapmaktan çekinme anonim yorumlara açığız :)


1- Douglas Adams - Ruhun Uzun Karanlık Çay Saati

     Bilim kurgu ve fantastiğe kaçan bu kitap gerçekten tam böyle çay saati keyfi tadında. Mitolojik kahramanlarımız, normal bir insan olan karakterlerimiz ve ek olarak bir adet peşinizi bırakmayan coca-cola makinesi ile keyifli okumalar dilerim. Standart hayattaki sıkıntının içerisinden çekip kopartacak film tadında bir kitap.

* Bu yazar abimizin bir başka kitabı olan Otostopçunun galaksi rehberi adlı beş serilik bir kitap daha var ama ben sadece birinci kitabını okuyabildim ama bunu da önerilere ekleyebilirsiniz bence. Evrenin anlamını açıklayabilecek olan bir bilgisayar için çok çok uzun süre bekleyen insanlık ve kimsenin hoşuna gitmeyen o malum cevap :)


2- Gorge Orwell - Hayvan Çiftliği, 1984

    Yazarımız bu iki kitapta da adını dünya tarihine geçirebilmiştir bence. Hayvanların hüküm sürdüğü bir hayat ve aç gözlü yönetimi temel alan "Hayvan Çiftliği" ele alındığında çocuk kitabı gibi gelse de okuyanın aklından çıkmayacaktır kolay kolay. 1984' e gelecek olursak sağlam bir distopya, Büyük Bilader her yerde, bunu asla unutma!


3- Cesur Yeni Dünya

    Az önce bahsettimiz 1984 adlı kitabın tam dersi bir kitap. Aynı şekil sağlam bir distopya ve tam tersi bir yaşam. "Herkes herkes içindir" sloganlarıyla akla kazınan bir toplum ve topluma ayak uydurmaya çalışan Vahşi adlı gencin hiikayesi. İçeriğinden bahsetmek istemiyorum sadece her şeyin serbest ve legal olduğu bir dünya düşün, çocuklar doğmuyor fabrikalarda üretiliyor, bilinçlendiriliyor ve yeterince yetişkin olduklarında hayata atılıveriliyor. Okursan kaybetmezsin benden söylemesi. 


4- Fahrenheit 451

    Bir dünya düşün, geçmişin izlerinden kendini sıyırmış ve kendi düzenini baştan yaratmış toplumlardan oluşuyor. Her şey bir oda içerisindeki ekran sayısı ile ölçülüyor ve kitaplar. Kitaplar eskilerden kalma ve içi saçmalıklarla dolu olan gereksiz ve yasak nesneler. İtfaiyeler artık yangınları söndürmek için değilde başlatmak için geliyor! Aydınlanma ve keşfetme süreçlerini yaşayan bir itfaiyecinin hikayesi. 


5- Jack London - Adem'den önce

    İki üç belkide daha fazla olan atasal yada evrimsel süreçler. Rüyalar insanlara ne anlatır ya da soruyu değiştirelim rüyalar insanlara bir şey anlatır mı? Rüyalarında gördüğün şeyler bir başka hayatında senin veya kökenlerinin yaşadığı şeyler olamaz mı? Okuması eğlenceli ve düşündürücü olan bu kitap bir çocuğun rüyalarından başlıyor ve o çocuğun hayatına dokunuyor. Hem çocuklar için hemde yetişkinler için oldukça eğlenceli bir önerimdir. 


6- Dostoyevski - Yeraltından Notlar

    Bir insan kendi içinde ne kadar paranoyak ve takıntılı olabilirse bu kitaptaki kahramanımızda bir o  kadar maarifetli bu konularda. Okurken başta siz bile emin olamıyorsunuz anladıklarınızdan. Kendi içinde ve hayatında yalnızlığıyla büyümüş ve yaşlanmaya yüz tutmuş bir insanın yaşamından bi parça. Kitabı okurken sabrınızı yüksek tutarsanız bir süre sonra aslında sizlerinde kahramanımızla ortak yanlarınız olduğunu anlayacaksınız. Nasıl tarif etmeli bilmiyorum ama bu kitaba bir renk verecek olursam bu tamamen gri bir kitap olurdu. Aşkı, öfkeyi, kızgınlığı ve özgüvensizliği içinde barındıran umutsuz bir insanın yaşamı. Kesinlikle okumalısın. 


7- Dostoyevski - Beyaz Geceler 

    Yazarımızın bir diğer kitabı, eğer günün çok boş geçiyorsa bir günde rahatlıkla okuyabileceğin bir kitap. Yine umutsuzluk ve bu psikolojiyi yansıtan gri kitabımız bu sefer sonunda, en sonunda gri rengini baya açıyor tam beyaz olamasada. Kimseyle konuşamayan kahramanımızın ağlayan bir kadını görüp nasıl teselli etmesi gerektiğini bildiği halde yanına gidince eli ayağına dolanmasıyla kendini anlatmaya başlıyor. Tek gecelik hatta bir kaç saatlik mutluluğun bir ömre sığacağını kim bilebilirdi ki?


8- Guy Adams - Dünya Evi Tuzak

    Bu sefer çok bilinmeyen bir kitabımızdan bahsedelim. Bir kutu, seni en ihtiyacın olduğu an birden bire kurtarıp bambaşka bir ortama getiriyor bir eve. Bu evden bir çıkış var mı peki? Bu ev normal bir ev değil ve bir kütüphanesi var uğruna çok şey verilmiş bir kütüphane. Kitaplar noraml kitaplardan ibaret değil içerisinde her bir insanın yaşamı var. Birkaç yolcuğu bir araya getiren bu ev hava kararıp ışıklar sönünce dünyadan bile tehlikeli bir yere dönüşüyor. Herkesin heyecanla okuyacağına emin olduğum bu kitabı sizlere sunmaktan onur duyarım :))


9- J. C. Grange- Siyah kan

    Bu yazar polisiye - cinayet alanında birçok roman veren ve adı duyulmuş bir abimizdir. Kitap yazmak sadece tuşlar üzerinde parmak gezindirmek  ve sağlam bir hikayeden ibaret olmak değildir bir noktada. Okurken içinizi ürpertecek detaylara sahip bir kitap. Yazar sadece hikayeyi oluşturmakla kalmamış hikayeyi o kadar gerçekçi kılmıştır ki bunu okuduğunuzda çok net anlayabilirsiniz. Yapılan araştırmalar kitabın ne kadar ciddiye alınarak yazıldığını çok net bir şekilde ortaya koyuyor. Kitabı anlatmadım farkındayım şuan sanırım yazarı övmekle meşgulüm ama bu tarzda kitapları sevenler var ise aranızda kesinlikle ilk ve şiddet ile tavsiyem bu yazara ait kitaplardır. Tüm kitaplarını okumasam da birçok kitabını okudum eğer başlamak isterseniz bu kitabıyla başlayabilirsiniz okumaya. Korku, heyecan ve sürükleniş. Kesinlikle seveceksin.


10- Adam Fawer - OlasılıkSız

    Deja-vu, nedir bu arkadaş sence, çok sık yaşar mısın bi anı daha önce yaşadığına dair olan bu hissi. Bu kitabı okumalısın, içinde sayılar, olasılıklar ve ihtimaller üzerine bildiğinden de fazlasını sana gösteren heycan verici bir kitap. Spoiler vermeden nasıl anlatabilirim bunu bilmiyorum ama eğer gerçekten ihtimal ve olasılıklardan hoşlanan biri isen ve heyecan arıyorsan okumalısın. Oku ve bence birilerinin kafasına vura vura onlara da okut :)


11- İlhami Algör- Fakat Müzeyyen Bu Derin Bir Tutku

    Filmini izledin mi bilmiyorum, izlemediysen bence listene ekle. İnce bir kitap bu güzel kitap 58 sayfa, günlük çerez niyetine biter hemen ama bitirmek istemeyeceksin bence başladığında ve altını çizmeye kalkışma skaın kitabın çünkü neredeyse bütün sayfaları çizmek zorunda kalırsın :) Güzel ve değişik bir dili var sanki insanın  içindeki o eksikliği hissediyor ve ona göre konuşuyor kitap bazen gülümsetiyor tatlı tatlı, bazen gülümsetiyor yine ama bu sefer acı bir gülümseme oluşuyor insanda. İlk önce kitabını oku ve sonra da kitabını oku bence. Zaten bu bir kuraldır, kitap okumayı seviyorsan ve filmi olan kitaplar karşına sık geliyorsa ilk önce kitap okunmalı sonra film izlenmelidir. Neyse gereksiz uzatmak istemiyorum sadece kanayan yaraya üstü temizlenmeden yapıştırılan yarabandı gibi bir kitap, kanı üzerinde kuruyor insanın :)


12- Jack London - Beyaz Diş

Sevgi nedir, bir canlı üzerinde nasıl  etkileri olabilir bunu size en iyi şekilde gösterecek bir kitap buldum. Yazarken daha tüylerim diken diken oluyor, okurken seni görmek isterdim. Bir kurdun ya da köpeğin demek daha uygun olur sanırım yaşamını kendisi ve öncesini konu alan bu güzel kitap okudukça düşündürecek, düşündükçe hissettirecek. Tavsiyemdir mutlaka oku derim.


1- Harold Lamb - Hayyam

O sevilen filozof ve bilim insanı olan Ömer Hayyam' ı konu alan bu kitabı herkese döve döve tavsiye edebilirim. Onun hayatını bir roman tarzında ele alıp onu sizlere anlatan bu güzel kitap, güzel düşünceler küüphanenizde olması gereken eşsiz kitaplardan biri olmalı. Kim bilebilirdi Onca şarabın arasında bu kadar ayık bir zihnin acılarının saklı olduğunu. Okumalı okutulmalıdır bu kitap, kesinlikle önerimdir. 


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kratos'un Vahşeti

“Requiem for a Dream” ve “gösteri toplumu”

“Take My Eyes” ve “toplumsal cinsiyet politikaları”